Vilket sparkonto är bäst att spara pengar på?

När man ska spara pengar, vilket för övrigt är bra att göra, då finns det ju ofta olika sätt att göra det på. Det finns idag olika sorters sparkonton att spara på. Ett sparkonto skiljer sig från ett privatkonto eller transaktionskonto. Det är oftast inget kort kopplat till sparkontot, samt att man ofta kan få bättre ränta på ett sådant. Det beror på bank och vad för slags sparkonto du väljer att ha. Det går även att ha flera olika sparkonton för olika saker. Det kan vara smart att ha ett sparkonto för nöjen, som att spela på Casinoroom, läs mer här, eller för att använda på konserter, bio eller äta ute. Sen ett sparkonto som du sparar mer långsiktigt på. 

Traditionellt sparkonto med ränta

Ett sparkonto kan som sagt användas för olika typer av sparande. Om det är ett långsiktigt sparande du ska göra, så är det bra att välja en sparform där du får mer ränta om du låter bli att röra dem. Du kan ha ett sparande för bil, en resa, renovering av huset samt ett buffertsparande som är för oväntade utgifter. Till dessa typer av sparande fungerar det bra att ha ett traditionellt sparkonto. Det brukar lätt gå att få via den bank du är kund hos redan. 

Olika sorters sparkonton

Banker kan idag ha olika typer av sparkonton. Dessa kan kallas bonuskonton, kapitalkonton, fasträntekonton och så vidare. Alla kommer med olika villkor. Om man ser till ett så kallat bonuskonto så är det ett konto som ger dig en bonus på en högre ränta om du låser en summa pengar under en viss tid. Ett fasträntekonto ger dig en högre fast ränta om du binder dina pengar under en längre tid, vilket ger dig en högre avkastning.

Sedan så finns det även sparkonton där du inte låser dina pengar men där det står att du inte får ta ut pengar förrän efter en viss tid eller bara ett visst antal gånger per år. Annars ändras räntan till att bli lägre.

Smart ha ett automatiskt sparande

Om du har ditt sparande i din vanliga bank, där du även har ditt transaktionskonto, så är det smart att koppla på ett automatiskt sparande. Då dras det varje månad den summa du valt, från ditt transaktionskonto till ditt sparkonto. Det är rätt bra, så slipper du bli frestad att låta bli att föra över på egen hand. Genom att spara direkt när pengarna kommer in gör att sparandet går på rutin och efter ett tag märker du inte av det, men ditt sparkonto växer sig större.

Skapa ett e-sparkonto

Idag har de flesta en internetbank och där går det ofta själv att öppna upp ett så kallat e-sparkonto. Eller ja, det går ofta att ha flera. Ett tips är att skapa ett för sparande och ett för autogiron. Många av oss har ju varje månad autogiro som ska dras. Det är inte fel att ha ett separat konto för det. 

Sparkonton med speciell inriktning

Ibland så finns det även sparkonton hos bankerna som kan ha olika inriktningar. Dessa konton har ofta en fördel kopplat till sig, som är för syftet med sparandet. Om du har ett sparkonto för att kunna köpa en bil, så kan ett konto med den inriktningen ge dig en del förmåner som bilförsäkringar eller billån längre fram.

Sparkonton med statlig insättningsgaranti

Om du har ett eller flera konton hos någon av storbankerna så har de något som heter statlig insättningsgaranti. Det innebär att om det är så att banken går i konkurs eller om lönsamheten minskar så de inte kan betala ut vad du har sparat så finns det ändå en garanti för att du får dina pengar. Beloppet som den statliga insättningsgarantin uppgår till är 100 000 euro.

En del aktörer kan ha sparande för dig, men utan denna garanti. Det innebär en viss risk för dig, för om de går i konkurs så kan det innebära att du förlorar alla dina pengar. De lockar då ofta med rätt så höga sparräntor, för att du ska vara villig att ta den risken. 

23 Feb 2021