Klara sig på en liten budget

Alla har vi mycket olika pengar att klara oss på varje månad. En hel del känner att det i slutet av månaden är lite för mycket månad kvar när pengarna är slut. Sen försöka få till sparande med, det är inte alltid så lätt. Men vet ni, det går!

Börja med att göra en budget, så att du får en överblick på inkomster och fasta utgifter. Lägg gärna sparande som en fast utgift! Därefter är det bra att planera alla de inköp du gör och inte impulsköpa. Det är bättre bara köpa saker du behöver. Om det är saker du vill köpa, bara för att du vill ha, se då till att spara ihop till det. 

Det är bra att kanske dra åt lite och vara lite snål ibland. Även om det bara kostar ett par tior. Om du tänker så varje gång så har snart de där tiorna blivit bra mycket mer pengar.

Bra att planera

Planering är a och o för ekonomin. För att spara in lite pengar kan du se till att planera in middagarna hemma så att det blir rester över att ha med till lunch på jobbet. Även om det är trevligt att äta ute med dina kollegor, så kan det bli dyrt att göra det varje dag. 

Ibland är det så klart bra att vara spontan, men inte när det handlar om att köpa saker på ren impuls. Många gånger köper man saker bara för att och så använder man det kanske inte ens sen. Så planera de köp du ska göra före! Samma sak med resor, planera dessa, så att du kan få det billigaste alternativet. 

Om du gillar nöjen, planera även för dessa och ha en så kallad nöjespost i din budget som får gå till sånt du gillar att göra. Det oavsett om du vill sätta in pengar för att få en casinobonus, läs mer här, eller om du vill unna dig att gå på bio eller äta ute en kväll. 

Gör vardagen billigare

Du bör kolla igenom dina vanliga utgifter och se vad det är du betalar för och om det är ett måste att ha allt det du har. Svenskar överlag har gärna en massa olika abonnemang för musik, filmer, ljudböcker och så vidare. Kanske du har flera streamingtjänster, men nog räcker det med en enda?

När du ska handla, så är det bra att ha en inköpslista. Men ha även koll på om det finns rabatter eller om det är extrapris på saker. Det är många affärer som ger dig värdecheckar och rabatter om du återkommer till dem och handlar.

En stor bov i ekonomin är ofta maten och alla pengar man lägger på att äta. Många hushåll lägger flera tusen på mat varje månad. Men mat måste inte vara dyr. Det finns en massa sidor på nätet där du kan lära dig laga mat för 10 kronor per portion, samt att det finns även bloggar och böcker som tipsar om recept som är både billiga och goda.

2 Feb 2021