Tips på vad du kan göra om bankkontot gapar tomt

Det finns ofta ett par tillfällen per år då det är helt tomt på kontot. Vanligtvis sker det perioden efter jul och perioden efter sommaren. Julen kan bli dyr med alla klappar och all mat och sommaren då är det ju ofta att man unnar sig under semestern. Sen kan det så klart gapa tomt även andra perioder under året. Om så är fallet så kan det vara bra att se över din ekonomi!


Gå igenom dina utgifter

Det första du bör göra för att dra ner på dina utgifter är att se över dina fasta utgifter. Fasta utgifter är det du ska betala varje månad eller kvartalsvis. Alltså räkningar som hyra, el, telefon och så vidare. Se över om du kan göra något med dessa. Du kanske kan säga upp något, eller flytta för att få en lägre hyra och så vidare.

Se även över lån och krediter om du har sådana. Det kan vara smart att ta ett samlingslån för att sänka räntan och därmed dina kostnader. 

Dra ner på olika saker

Hyran eller bostadslånsamorteringen är inte alltid så lätt att påverka. Det du kan påverka är din elräkning och det genom hur du förbrukar el. Det går dels att leta efter det bästa elavtalet, men även se till att minska din elförbrukning. Det finns även en hel del andra saker du kan dra ner på. Många gånger har man flera abonnemang, som för streaming, musik med mera. Säg upp dem du inte behöver. Sänk din hastighet på bredbandet och behöver du verkligen det största kanalpaketet? Du som du har en massa tidningsprenumerationer som du betalar månadsvis för, säg upp dem! 

Kolla även vad det är för löpande utgifter du har varje månad. Det är då mat, resekostnader, restaurangbesök, krogen, hobby, med mera. Det går att göra en hel del med dessa utgifter, både dra ner och sluta helt.

Få in mer pengar

Ett annat sätt att få det att bli mindre tomt på kontot är ju att få in mer pengar på något sätt. Du kanske kan byta jobb till ett med högre lön eller ha ett extra jobb vid sidan av. Om du är duktigt på något så kan du ju kanske tjäna pengar på det hemifrån. Det är även smart att börja sälja av prylar du inte använder. Det genom att ha loppis eller lägga ut på nätet. 

Spara pengar

Att alltid ha det tomt på kontot är inte bra. Du bör försöka se till att spara en slant varje månad, så att det inte sker. Spara gärna på två olika konton, ett för oförutsedda händelser och ett där du sparar till ett visst mål. Det är smart att försöka ha minst två månadslöner undansparat!

31 Mar 2021