Ekonomitips för ungdomar
Att lära sig hantera pengar kommer oftast att man lever livet och gör det, så att säga. Mycket av det som sker i livet är ju en slags förberedelse. Dock kan det vara bra att få tips kring hur man bör tänka när det gäller pengar, särskilt när du är ung och kanske inte riktigt haft med pengar att göra innan, mer än veckopeng från föräldrarna. Privatekonomi, att göra budget med mera, sådant borde vara obligatoriskt redan i grundskolan, men det är det inte. Det hade ju vart bra att redan tidigt få lära sig hur man gör när det ska betalas räkningar, spara pengar, göra budget och sköta sin ekonomi på ett bra sätt. Har man tur så har man föräldrar som kan lära ut det. Men jag tänkte i alla fall ge ett par bra tips för ungdomar, som kan vara bra att ta fasta på.
Gå en bra utbildning
Det är inte fel att du går och skaffar dig en så kallad högre utbildning, på högskola eller universitet. Det kan nämligen göra en stor skillnad sedan då det är dags att söka jobb. Visst kan man få ett vettigt jobb direkt efter gymnasiet, men om det står mellan dig och en annan kandidat så kan du få jobbet tack vare rätt utbildning. Sedan kan rätt sorts studier se till att du får ett bättre jobb och ofta högre lön.
Förstå din personliga ekonomi
När du studerar på gymnasiet, så har du oftast ett studiebidrag. Även om summan inte är så hög per månad är det bra att redan då lära dig hantera pengarna. Att klara dig på det du har ger dig en bättre förståelse för hur mycket pengar du har att använda. Det är därför bra att göra en budget. Senare, då du studerar på högskola eller universitet så finns CSN lån och bidrag eller så kan du ha ett jobb vid sidan av för att finansiera dina studier. Oavsett var pengarna kommer från och hur mycket det är så är det bra med en budget som sagt.
Ha ett bra sparande
Sparande hör till det som kallas en sund ekonomi. Det är bra att börja spara så tidigt du kan, gärna i flera olika sparande. Det är bra att ha en buffert, för oväntade saker, ett sparande för något du vill köpa samt kanske ett sparande där du tar lite risker. Det kan då vara aktier eller trading, läs mer här om trading.
Undvik onödiga lån
Ibland är det så klart ett måste att låna pengar, men som ung så är det inte lika mycket ett måste. Visst är CSN ett lån, men det är ett så kallat vettigt lån som ger dig en utbildning. Lån du bör undvika är sms lån och ta krediter överallt. Det blir oftast mycket dyrare i slutändan med alla räntor och avgifter. När du sedan blir äldre, ja då kan det vara bra med ett bolån. Har du då ett bra uc så är det inga problem att få det.
Ha koll på dina kostnader
Kanske du ofta har så kallade spenderarbyxor på dig och köper det du har lust med? Sen står du där med tom plånbok utan att veta var pengarna tog vägen. Det är bättre att försöka ha en bra koll på var du lägger pengarna på. Det gäller se till att dina inkomster inte överstiger dina utgifter samt inte kköpa små saker ute på stan. En kaffe ute varje dag blir på ett år flera tusen kronor som ett exempel.
Planera din pension
Du kanske tänker att du är alldeles för ung för att tänka på pensionen redan nu? Nej, det är du inte! Det är bra att redan så tidigt som möjligt har bra koll på det, så att den dagen du pensionerar dig kommer att kunna få ut en bra pension. Anställda har ofta tjänstepension, men det är bra att även dryga ut det genom att pensionsspara på egen hand.
Andra inlägg
- För- och nackdelar med fakturaförsäljning för småföretagare
- Hur lägger man ner ett aktiebolag?
- Spara pengar på rätt sätt
- Tips på vad du kan göra om bankkontot gapar tomt
- Få en bra kreditvärdighet
- Bra appar för koll på ekonomin
- Vilket sparkonto är bäst att spara pengar på?
- Viktigt ha koll på sin ekonomi
- Klara sig på en liten budget